dinsdag 14 mei 2013

Update na een lange trainingsperiode en winst Agegroup IM 70’3 Mallorca


Na een stabiele trainingswinter en een goede start met het NK zwemmen (goud en dikke PR’s op de 800 en 1500m vrij) kwamen er wat trainingsmogelijkheden in de warmere oorden op mijn sportpad. Eerst een trainingssessie op Gran Canaria met lokale matador Ronald Berendsen en Saskia Elemans. Vele kilometers van zwem- fiets en loopplezier in warme omstandigheden. De basis voor het nieuwe seizoen werd gelegd. Voel me goed en sterk. Na een korte koude Nederlandse overgang mag ik naar Mallorca om alvast specifiek voor de IM70.3 Mallorca te gaan trainen. Ondanks  een sporthistorie van veel gevarieerde wedstrijden ben ik nog een “IM maagd”. Halverwege de trainingsweek komt er een vervelend kuchie met een griepvermoeidheid opzetten. Gevolg : weken blafellende… … antibioticakuur overbelaste tussenribspieren en beperkte trainingen. Doelstelling tav IM70’3 wordt continu bijgesteld. Van podiumplek tot afzien van deelname.

Met gemengde gevoelens wordt er afgereisd naar de Balearen. Gelukkig herpakt het lichaam zich in de loop van de week. Doelstelling wordt nu goed finishen en genieten.

De day before Raceday de spullen in het parc fermé gehangen. Onder de indruk van het logistieke apparaat van een dergelijke wedstrijd. 3.300 atleten die hun personal equipment moeten zien terug te vinden in de chaos van de wedstrijd. Parc Fermé is erg lang (totaal 500m) het is dus goed om goede oriëntatiepunten te hebben voor je fiets en tassen.

Op de racedag is in de ochtend nog niet echt een wedstrijdspanning. Heb er wel zin in en zie wel hoe het gaat. Na de start van de pro’s en de trainingsmaten Ronald en Arno te hebben bekeken begint mijn laatste preparatie . Na wat snelle zwemstartjes gemaakt om de rikketik op gang te brengen begeef ik me richting de zwemstart. We zijn de laatste agegroup die mag starten. Wel lekker kun je onderweg inhalen (tenminste…). Sta mooi vooraan en ga strak in de onderhandeling over de zwemstart met mijn leeftijdsgenoten. Dit pakt goed uit en binnen 20 m lig ik tot mijn verbazing vrij. Zwemmen gaat niet goed maar het gaat in ieder geval sneller dan de rest. Na 600m haal ik de laatste van de startgroep voor ons in (15minuten eerder gestart). Deze mannen benutten iedere minuut van de wedstrijd optimaal. De zeebodem is bezaaid met een kleurenvariatie van Sailfish badmutsen (iedere agegroup heeft een eigen kleur). Na 26 minuutjes kom ik als eerste over de tijdsregistratie heen en kan de lange weg naar het parc ferme beginnen.


Gelukkig werken de hersenen goed en pak de juiste transitionbag en fiets. Op de weg naar de bergen van Pollenca wat ingehouden om daarna met gezwinde spoed de klim van 9 km op te knallen. Ondanks de toenemende tegenwind is het onderweg genieten van het mooie eiland. Onderweg wordt ik door niemand ingehaald dus ik lig nog steeds op de eerste positie. Dit verbaast me omdat ik bij de start nog in de ogen van Laurent Jallabert mocht kijken.  Lopen gaat over drie ronden van 7 km. Het is een continue laveren tussen deelnemers. 

Het lopen gaat twee ronden relatief lekker, de derde ronde is overleven. Mijn voorsprong gelukkig kunnen behouden en als IM70.3 rookie als eerste in de agegroup gefinished. Het slot voor de WK Las Vegas laat ik voor wat het is.  Deze valt tegelijk met de EK Crosstriathlon in Oostenrijk.

Podium D/H 45-49  (nr. 2 kwam niet opdagen ;-(

Resultaten