dinsdag 28 augustus 2012

NK Crosstriathlon 2012 Vlaardingen

NK Crosstriathlon Vlaardingen

De dagen na de Infernotriathlon constateer ik dat de 10 uur en met name die 2 minuten er behoorlijk hebben ingehakt. Herstel gaat langzaam en trainen is er niet bij, voortbewegen is een betere term.
Toch staat de NK Crosstriathlon in Vlaardingen 7 dagen na de Inferno op het programma. De vraag aan mezelf: ben je er klaar voor; antwoord nee, heb je er zin in; antwoord ja!
Gelukkig komt de regen op raceday met bakken uit de lucht. Voordeel is dat er dan dat er in de kleipolder niet al te hard gereden wordt en dat er ook een conditionele aanslag gepleegd gaat worden. 
 
Wedstrijdverloop:
Zwemmen gaat redelijk als vierde uit het water en snel op de mtb en daarmee was ook alles gezegd. Lichaam duikt direct buiten het parc fermé in de reservemodus. Er zit er niets anders op dan wat energie te tanken en wachten tot het groene lampje weer aangaat. Ondertussen door Jan en alleman ingehaald en na drie ronden grasharken op een niet al te prettig parkoers duik ik als 15e het parc ferme in. Het geluk is wel dat nog geen enkele H45 concurrent me heeft ingehaald. Lopen gaat relatief goed en ik weet nog wat tegenstanders te verschalken. Uiteindelijk 13eoverall en 1e H45. De tweede Nederlandse triathlontitel is in de pocket. De aankomende periode echt herstellen.

Uitslagen

Podium H45, foto van John Veenstra
 

maandag 20 augustus 2012

INFERNO 2012 YESSS

Wauw een ervaring rijker en heel wat zweetdruppels armer. De Inferno 2012 is het  letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van het seizoen.  Vorig jaar was het doel nog kennismaken en finishen. In het kader van hoe ouder en gekker werd de lat wat hoger gelegd (dat laatste klinkt wel raar bij 5.500hm) en stond een top 20 overall en podium AK2 klassering in de verborgen agenda genoteerd.
Voor de lezer die de Inferno niet kent:

Zwemmen: Thun-Oberhofen 3,1 km 0 hm

Racefiets: Oberhofen Oberhofen (562m) - Sigriswil (810) - Beatenberg (1153) - Interlaken (563) - Meiringen (593) - Grosse Scheidegg (1962) - Grindelwald (943).
Afstand 97 km, Steiging 2145 m.

Mountain Bike:
Grindelwald (943) - Kleine Scheidegg (2061) - Wengen (1275) - Lauterbrunnen (795) - Stechelberg (862).
Afstand 30 km, Steiging 1180 m.

Berglauf:
Stechelberg (862) - Lauterbrunnen (795) - Mürren (1640) - Schilthorn (2970).
Afstand 25 km, Steiging 2175 m.

De voorbereidingen gingen goed en redelijk gestructureerd.  De omvangweken waren omvangrijker dan ooit en de blessures waren behandelbaar. Kortom ideale voorbereiding.  In de week voorafgaand aan D-Day met Saskia afgereisd naar Zwitserland. In eerste instantie naar vrienden in Thayngen (een dorp onder Schaffhausen) om daar te acclimatiseren. Vandaar uit door naar standplaats Wilderswil.  Samen met Peter van Grootheest, die zijn Infernodoop kreeg, de weg-en de mtbroute verkend. In de verkenning met de brandende zon was het al snel duidelijk eten, drinken en Hf in de gaten houden zijn belangrijk tijdens D-Day. 

De weersverwachting voor de racedag was unaniem: sehr heiss, voor de toeschouwers was het advies om veel te drinken.  Voordeel van een dergelijke prognose is dat je binnen een logistieke operatie van drie parc fermé’s de warme kleren niet hoeft te deponeren.  Wel moesten de race en mtb banden goed beschermd worden tegen de brandende zon. Hiervoor werd letterlijk alles uit de kast gehaald (complete tenten, t-shirts, handdoeken, e.d.) om als beschutting te dienen. 

Omdat de pastaparty me de vorige keer was tegengevallen (hoeveelheid en reistijd) maar besloten om zelf voor het laatste avondmaal te zorgen. Na een te korte nacht ging om 04.00 uur de wekker.  Op dat moment overheerst het gevoel dat iedere atleet wel herkend: vind ik dit leuk?  Maar snel  terugdenken aan de zwaarste trainingen in de slechtste omstandigheden en dan is de motivatie om te starten en te finishen er.


fris en fruitig om 06.15 uur

Om 06.30 uur zwemstart. Superrelaxed hang ik een groepje, en itt een 1.500m wedstrijd kijk ik op me gemak om heen en constateer dat er één zwemmer ver voor zwemt en dat ik derde in een groep van vijf lig.  Drie ervan zijn van het estafetteteam en hoeven alleen maar te zwemmen.  Mijn Polar RCX 5 geeft een Hf van 134 aan. Ik stel mijzelf de van Gaal vraag: ben ik zo goed of zwemmen zij zo slecht?
Na 3,1 km in  42’ gezwommen te hebben  stap ik als tweede singleatleet uit het water. 


De eerst 400m na de wissel zijn vlak en dan begint het klimwerk. Ondanks dat ik me goed voel zie ik dat de Hf te hoog is. Terugschakelen en me maar laten inhalen is het motto. Dit gaat goed totdat ik na een 15 km een onwillige ketting krijg. Kreng is tussen crank en frame gevallen en wil met geen mogelijkheid meer terug. Na enkele minuten trekken lukt het me de ketting op de plek te leggen waar deze hoort. Actie heeft wel geleid tot stevig bloedende vingers.  Bij de eerste beste Samaritaanpost wordt ik liefdevol  en iets te rustig behandeld door een Zwitserse EHBO’er. Dit geintje kost bijna 10’. Voordeel was wel dat de Hf goed gezakt was en er twee Amacxreepjes en een bidon naar binnen gewerkt waren. 

De rest van de rit gaat redelijk en op de Grosse Scheidegg komt er eindelijk ritme in de benen.  Werd wel eens tijd na 3,5 uur sporten.  Zon is ondertussen vervelend bezig en mijn helmbandje drupt als een lekke kraan.  In de afdaling wordt ik enthousiast ingehaald door een Zwitser die stoer achter de cameraploeg aanduikt.  Zes bochten later loopt de cameraploeg te zoeken naar de fietser terwijl zijn fiets nog op het asfalt ligt…….

Fietsen ging door het technische malheur  een stuk langzamer  en minder makkelijk dan in 2011 (er was toen geen zwemmen bij en het was geen 30graden, maar toch) Ik hoop dat het op de mtb wel lekker gaat. De aanloop vanuit Grindelwald verloopt uit de wind over het asfalt. In de training ging de picollo erop en ik constateer tevreden dat het ook met een middenblad kan. In de klim naar boven raap ik de één na de ander op. Ondertussen wel leuke internationale contacten gelegd:  Zuid Afrikaan, Oostenrijker, Duitser, Deen en een Spanjaard die alleen maar om aqua vroeg.  De klim verliep voorspoedig en in de afdaling lekker lopen raggen. Het laatste vlakke stukje van Lauterbrunnen naar parc fermé Stechelberg gebruikt om de laatste gelletjes en drinken naar binnen te gooien.

In de wisselzone snel gewisseld en op naar het  laatste echte werk. 25 km lopen waarin 2650 hm zitten. De eerste kilometers lopen iets naar beneden en zonder al teveel problemen worden 3’40” de km gelopen. Echter in Lauterbrunnen is het gedaan met de pret en gaat het met 14% omhoog. Mooie korte pas en pats daar is de eerste kramp in de hamstring… Dejavu van 2011.  Wat oprekken en verder gaan. Ondanks de rekoefeningen haal ik veel medestanders in. Dit geeft wel moraal. Ik hoor dat ik 4e bij de AK2 lig en dat nr. 3 op 10’voorsprong lig (shit die 10’pauze van de ketting). Maar goed we zijn nog lang niet boven. Tot aan Mürren kan er redelijk gelopen worden en met wat bouillon en een ‘geleend’ zoutvaatje bij een restaurant gaat het lopen krampvrij.  Door de enorme variatie aan drinken en gels icm de hoogte  gaat mijn maag en darmstelsel protesteren. Zo af en toe wat tussengas geven en de problemen worden opgelost ;-)

Vanaf Mürren is het met het rennen gedaan en wordt het stevig klimmen. Handjes in de zij of op de bovenbenen. Zelfs met dit tempo haal ik mensen in…. Wauw dit gaat lekker. Stiekem doel is ook om onder de 10 uur grens blijven. Dat wordt de laatste 8km continue rekenen en bijstellen. Net voor de laatste 4 km zie ik een persoon lopen die er net zo bejaard uitziet als mijn persoon. Met een demarrage op 2.600m ren ik langs hem heen.  Ipv mee te gaan moedigt hij me aan!  De laatste 700 m gaan recht omhoog en met handen en voeten komt de Schilthorn steeds dichterbij. Met dit tempo gaat de 10 uur grens niet gered worden.  Bijzaak, zeker gelet op de weersomstandigheden waarbij topatleten zoals voetballers extra rust krijgen om te drinken. In de laatste honderden meters hoor ik Saskia al ‘schreeuwen’.  En yes na tien uur en twee minuten mag ik me een Infernoman noemen.
nog 4 meter en dan zitten er 5.500 hm en 155km op



VIDEOIMPRESSIE via omweg

Infernoman
UITSLAG AK2