vrijdag 8 juli 2011

Europees Kampioen H45


De reis naar Hongarije zit erop. Wat een belevenis, even een korte terugblik van enkele dagen Hongarije.
Vertrek vanaf Vliegveld Eindhoven met de complete crew (Jip Veelenturf en Nieneke de Graaff (moeder van Jip), Rorik en Diane Schouten, Jarrich van Woersem en Saskia en mijn persoon). Eerst even stressen omdat Jip en Nieneke te maken krijgen met de naweeen van een tropische storm en een bankoverval. De vlucht met Wizzair verloopt zoner problemen en in Boedapest worden we opgepikt voor de laatste trip per bus naar Visegrad. In het hotel Honti, waar we verblijven, is het prima vertoeven met uitzicht op de Donau (snelstromend en grauw van kleur). Enige uurtjes na aankomst zitten we op de mtb om de eerste hoogtemeters te maken (wel met een verfrissend buitje).
Aansluitend hard gelopen naar de plek waar volgens de website het parc fermé zou moeten komen. Hier grote rust en behalve een aankondiging van de MTB-wedstrijd van zondag stond er weinig aan sportieve evenementen gepland.
's Avonds met de crew een overheerlijke pizza en salade gescoord in Don Vito (de plek waar we bijna iedere avond aansloten). De volgende dag op pad om te kijken of er al iets van een route was. Dit was er niet en onze Viktor Toth zou het rond 12.00 uur uitzetten. De concrete handeling van uitzetten zou nog 28 uur duren.
Bij de briefing kregen de junioren op last van de Hongaarse Bond een grasparkoers voorgeschoteld (600 zw-8 km mtb en 3,4 km lopen. Jip en Jarrich baalden hier wel van maar waren in staat de negatieve energie om te zetten in snelheid en gaven jus aan de wedstrijd. Jarrich had een bliksemstart en kwam met een kleine voorsprong uit het water. Tijdens het lopen werd hij ingehaald door de fransman die de laatste 8 km mtb in zijn wiel had zitten. Maar de eerste medaille was binnen.
Bij Jip ging het zwemmen redelijk. Achterstand op de top was een kleine halve minuut. Met een goede wissel en een stevige eerste kilometer lukte het Jip om het gat dicht te rijden. Daarna, om 8 km mtb en 3,4 km lopen kort te maken, op kop en als eerste over de finish. De tweede medaille en de eerste Nederlandse Europees Kampioen Crosstriathlon junioren dames was een feit.
Na het succes van de beide junioren kon Rorik bij de elite niet achterblijven. Een net zwemonderdeel en een goed mtb en looponderdeel brachten hem een 9e plaats in een sterk herenelite veld.
Als de nestor van de groep mocht ik als laatste Nederlander starten in de agegroup serie. Alle agegroupers heren gingen gezamenlijk weg. Wel lekker om met 80 man van start te gaan, in plaats van een dertigtal masters. Zwemmen ging lekker, de sprinttrainingen van de laatste weken wierpen direct vruchten af. Op kop tot aan de eerste boei en daarna als vierde uit het water (1200 m zwemmen). Wissel ging niet helemaal lekker maar de aansluiting bleef met de top. In de modderklim moest ik de overall groep laten gaan. Tijdens de rest van het mooie en uitdagende parkoers door een paar snel fietsende Tjechen en Hongaren ingehaald. Als 7e gestart met het lopen en de eerste kilometers vlogen onder mijn nieuwe Etonic's. In de klim op het asfalt nog wat plekken kunnen inhalen, die echter weer snel ingeleverd werden in de laatste steile klim en afdalingspassage. Uiteindelijk als 8e overall en Europees Kampioen bij de H45 de finish over.

De prijsuitreiking verliep door de vele volksliederen wat langer. Tweemaal Whilhelmus was leuk. Overigens moesten de prijswinnaars vanaf H/D 35 hun medaille weer inleveren.
De organisatie had weer eens iets vergeten. Nu maar hopen dat ze nagezonden worden.De sfeer zat er bij de Nederlandse equipe ondanks de slechte organisatie maar dankzij de vele medailles goed in. Nu op naar de EK 2012 die in Kijkduin georganiseerd wordt.

De aankomende weken zullen de trainingen in teken staan van voorbereiding op de Inferno. In concreto betekent dat geen wedstrijden maar veel en lang duurwerk.

Voor de wedstrijd en belevingsfoto's
en op de site van de organisatie.
De uitslagen zijn hier te vinden:
uitslagen overall

Voor alle klasse: