zaterdag 11 juni 2011

Oostermeent Triathlon Huizen

Afgelopen week was mijn rikketik niet echt van plan om te reageren op tempoversnellingen. Kwestie van vermoeidheid, dus de trainingen maar op een wat lager niveau uitvoeren. Daarom zonder al te hoge verwachtingen afgereisd naar Huizen. Het weer in omgeving van Huizen was wisselvallig,zon, wind, een klein buitje en lekker fris.

De zwemstart in Huizen gebeurt niet via een startschot, nee als de muziek ophoudt dan mogen de atleten starten. Dit keer was het echter anders, twee minuten blauwbekken door 120 nerveuze atleten die aandachtig luisteren naar de muziek. Maar wellicht nog aparter er werd niet gestart toen de muziek ophield: wellicht had dit te maken met de opdracht van het jurylid voorafgaand aan de start zijn indringende opdracht 'uit het water' werkte behoorlijk door. Pas na het bekende fluitsignaal kwam de meute in beweging. Na enkele meters 'waterlopen' en 'watergrashappen' kon er begonnen worden met zwemmen. Voor me lagen TV Triadeleden: Sebastiaan van den Berg en Peter van Grootheest en daarnaast Martijn Boot. Vrij makkelijk ging de aansluiting voorin. Samen met Peter en Martijn sloegen we al na 200 meter een serieus gaatje met de achtervolgende meute. In de tweede zwemronde (die gevoels- en tijdmatig langer waren dan 750m nam ik de kop over. Tempo lag me net te laag. Als eerste het water uit en op de fiets. Direct gevolgd door Peter en Martijn. Peter kon het tempo niet volgen en zag ons al snel uit het zicht verdwijnen. In de polder ging het fietsen over in legpressen. Zoeken naar een juiste versnelling en naar cadans. Het schoot niet op, Martijn kwam gelukkig over me heen en dat gaf me afleiding en een richtpunt. Begeleid door een motorescorte van twee politie- en één jurymotor begeven we ons strijdend tegen de wind verder door de polder op naar het Parc Fermé.
Het lukt me wel om als eerste weg te gaan met het lopen maar na een paar minuten komt Martijn erop en erover. In de laatste twee kilometers komt Dirk Wijnalda erover heen gesneld maar de derde plek is veilig (in ieder geval het inschrijf- en reisgeld er weer uit).

Uitslagen

maandag 6 juni 2011

Triathlon Almere, tweede wedstrijd in een weekend

Nadat er gistern na afloop van de triathlon Heerenveen een uitfiets rondje Tjeukemeer en een recovery BBQ bij de familie Brouwer-van der Wal verwerkt was werd de fiets weer snel geprepareerd voor de eerste tijdrittraining voor het NCK. ’s Morgens regende het echter pijpestelen en na een paar telefoontjes werd de beslissing al snel genomen om de training af te blazen. De benen voelden goed aan en buienradar voorspelde voor de middag droog weer. Wat doe je dan: je belt een organisatie in Almere op en vraagt of je mag starten. Dit was geen probleem en hup snel het natte wetsuit en trisuit in de tas gepropt, de bidons geprepareerd, fiets weer omgebouwd in de racestand (wel met watermodus) en op naar Almere.
Regen en onweer beloofden niet veel goeds maar na een startuitstel van een half uur kon er om 13.30 uur gestart worden. Het water voelde heerlijk aan. Armen deden het weer goed en na 250 m lag ik derde achter Youri Severin en Bob de Vries. In het tweede rondje kwam Martijn Boot en Rob Musters langszij. Tempo was gelijk dus lekker af laten zakken in de voeten van Rob. Zwemt wat relaxer en met het fietsen moet ik het toch maken. Als 5e kom ik het water uit maar met een goede wissel zit ik als derde op de fiets. Bob de Vries heb ik al snel te pakken en Martijn Boot kan ik iets later passeren. In eerste instantie loop ik daarna wat uit op Martijn. Maar Martijn is de man van de lange adem en na 10 kilometer fietsen begint hij pas op wedstrijdtemperatuur te komen. Ondertussen hebben we Youri dan al ingehaald. Hem is blijkbaar niet verteld dat het een niet-stayerwedstrijd is en springt als een volleerde wegnicht direct strak in het wiel van Martijn. Even later doet hij bij mij hetzelfde. Communiceren heeft geen zin en jury is te druk met andere zaken. Na wat demaragges laat hij eindelijk los. Ik krijg overigens in de loop van de race mijn eerste gele kaart van mijn leven. Fietsen gaat ondanks de inspanning van gisteren goed, Hf is wel een 10-15 slagen lager. Martijn duikt met een kleine voorsprong het Parc Fermé in. Echter dankzij een snelle wissel gaan we gezamenlijk op pad voor de afsluitende 10 km.

Met een voorsprong van twee minuten op Youri beginnen we met het lopen. De eerste twee kilometers nog zij aan zij. Dan moet ik Martijn laten gaan.Youri komt na 4 km over me heen gedenderd en Diederik Scheltinga zie ik ook al te snel dichterbij komen. Na 6,5 km komt hij langszij. Eerst uithijgend, daarna presenteert hij meteen zijn aanvalsplan: meelopen tot de laatste kilometer en dan aanvallen. Ik ben verbaast over deze transparantie en waardeer de aanwezigheid van twee kilometer gezelschap. Uiteindelijk moet ik Diederik laten gaan en leg me zeer tevreden bij de vierde plek neer. Twee wedstrijden voorin meestrijden, in een weekend, was niet de gepland en is zeer goed uitgekomen. De aangepaste trainingsaanpak van afgelopen winter begint zijn vruchten af te werpen.
Naast de ondankbare vierde plek kon het schavot bij de masters wel beklommen worden. De wedstrijden van Weert, Heerenveen en Almere tellen allemaal mee voor de Scott TriSeries.

Uitslag:
MANNEN (OD) -------------------------
1 Youri Severin 1.53.45
2 Martijn Boot 1.54.22
3 Diederik Scheltinga 1.56.04
4 Johan Neevel 1.56.23 H40
5 Thomas Naasz 1.58.55

VROUWEN (OD) ------------------------
1 Corine Nelen 2.12.59
2 Marleen Vos 2.14.38
3 Hily Panjer 2.17.21 D40
4 Ashley Stienen 2.19.43
5 Roos Tji 2.20.23 D40


Boppelslach bij Triathlon Heerenveen

De eerste editie van de Triathlon Heerenveen deed ik in 1987 toen mocht ik als winnaar het podium op (nr 2 was Mark Koks) De volgende edities hadden mooie namen zoals de Oranjewoud- en de Koga Miyata triathlon en diverse malen mocht ik wederom het podium betreden.
Ondanks de harde en zware trainingen in voorbereiding op de EK-Crosstriathlon en de Inferno triathlon voelt het lichaam goed aan. De wind was de afgelopen week al een mooie tegenstander geweest en zaterdag teisterde hij het Friese landschap onbarmhartig. Dit wel in combinatie met een heerlijke temperatuur. Bij het inzwemmen had ik al behoorlijk last van de zijwind, waarbij je zelfs op moest passen om niet te verlijeren. Bij het windsurfen zou ik een andere skeg gestoken hebben om meer druk op de spiegel te hebben. Nu moesten mijn handen maar als skegen dienen.
De start verliep soepel en zonder last te hebben van lichamelijk contact koos ik de voeten van Menno Iedema en Jasper van Olst. Menno had vooraf al aangegeven dat hij graag op kop wilde zwemmen. Als een Fries dat in eigen streek zegt dan moet je hem ook voor laten gaan. Kwestie van aanpassing. Als gastheer deed hij dat fantastisch en hij liet ons een stukje Friesland vanuit het water zien. Voor ik het door had zat het zwemonderdeel er ook al weer op. Bij de wissel wat probleempjes met de rits (niet handig om het koordje van je trisuit in de rits van je wetsuit te hebben) wat behoorlijk wat tijd koste. Op de fiets meteen het behoorlijke gat op Menno en Jasper dichtgereden.

Beiden waren niet in staat om aan te pikken, snel de turbo goed opengezet om uit het zicht te komen. Per ronde kwamen er 30”-40”bij waardoor er met een ruime marge van 2’20” begonnen kon worden met het lopen. Martijn Paalman en Menno Iedema waren de directe achtervolgers. Daarachter zat op ruime afstand Sjoerd Veltman. Martijn en Menno zijn normaliter sterkere lopers en naast het gevecht tegen de wind, de heuveltjes (ja in Heerenveen) op het zware loopparkoers wat rekenscenario’s de revue laten passeren.

Toen na 5 km de afstand gelijk gebleven was kon het tempo wat naar beneden. Uiteindelijk zelfs nog wat uitgelopen op Martijn. Sjoerd Veltman had super loopbenen en haalde Menno nog in.

Uitslag Triathlon Heerenveen
MANNEN ------------------------------
1 Johan Neevel 1.48.41 H40
2 Martijn Paalman 1.51.37
3 Sjoerd Veltman 1.51.46
4 Menno Iedema 1.52.46 H40
5 Tiedo Tinga 1.54.11
6 Job Eijsink 1.54.45
7 Manfred Boogaard 1.54.56 H40
8 Bas Bluyssen 1.55.31 H40
9 Joost Bokkers 1.55.46
10 Jhonny Nagelhout 1.56.12 H40

VROUWEN -----------------------------
1 Monique Burger 2.03.13
2 Lizette vd Vegt 2.07.26
3 Nienke Vlak 2.10.09
4 Geke Venema 2.13.06 D40
5 Silvia Brouwer 2.15.16
6 Brenda de Jong 2.20.56
7 Hilde van Heuveln 2.26.35 D40
8 Mirjam Steunebrink 2.31.53
9 Ineke Molenaar 2.51.19 D40
________________________________________