vrijdag 24 augustus 2007

Veldrijden en Tijdrijden

Vanmorgen dus met zware benen opgestaan. De eerste training voor het aankomende veldritseizoen zit erop. Niet dat ik deze winter op zo'n modderracebak ga rijden, maar de trainingen zijn zeker gelet op de NK Off Road en Xterra Spanje, perfect.
Onder leiding van oud bondscoach Martin van Dijk wordt tot medio september gereden in de bossen van Hattem. Training is qua aanbod en intensiteit gevarieerd dit door de combinatie van lopen, techniek en snelheid. Training van gisteren was door de boswerkzaamheden zelfs heftig. Ook op de herstelstukken moest je itt op de weg blijven trappen.

Volgende week starten we met de trainingen van de Nederlandse Clubkampioenschappen Tijdrijden. Onze ploeg is een samengeraapt zooitje bestaande uit een marathonschaatser, veldrijder, triathleet en enkele A-en B amateurs. We zijn net in staat om het minimum van zes rijders bijeen te brengen. De criterium boys vinden een tijdrit niet leuk. Voordeel is dat we de ploeg nu compleet hebben. De eerste trainingen zal vooral gewerkt worden aan doordraaien, positiespel en inspelen op elkaar. Het tempo ligt hierbij aanzienlijker lager dan in de wedstrijd. Dit zal in een later stadium wel weer goed gemaakt worden.

Zaterdag a.s. rijd ik in Borne de tijdrit in de Run-Bike- Run van Borne. Mijn duomaatje is Thijs Theunissen een talentvolle atleet van pas 15 jaar. Als de benen goed hersteld zijn dan gaan we voor een korte klassering..

maandag 20 augustus 2007

Nederlands Kampioenschap Triathlon voor Masters

Veenendaal 18-8-2007 NK Triathlon Masters
1,5 km zwemmen- 40 km fietsen- 10 km lopen

Goed uitgerust met moraal en zonder teveel verwachtingen aan de start bij deze NK.
Het weer speelde vandaag mee: een zonnetje, windkracht 4 en een graad of 21, kortom een ideale dag om te sporten.
De organisatie had vanwege de vele leeftijdscategoriën aparte startseries. Hierdoor hadden we wat tijd om eens rustig bij te kletsen en delen van de wedstrijden van de andere categoriën te bekijken.


Vanwege een trainingsachterstand bij het lopen en fietsen had ik niet teveel illusies wel was ik voornemens om direct bij de zwemstart er als een Sailfish (mijn nieuwe wetsuit) ervandoor te gaan.

Rond 12.30 uur werden we op het zigzag zwemparkoers dat we drie maal moesten ronden weggeschoten. Direct brutaal de leiding genomen totdat ik bij de eerste boei geconfronteerd werd met een master die wel erg hard bij me wegzwom. Johny Manders (pr 56" op de 100 vrij) ging er vandoor en zag ik pas na 10 km fietsen terug. Door het zigzagparkoers niet lekker kunnen zwemmen. Gelukkig wel als tweede met een 40" voorsprong op de favorieten Frans van Heteren en René Poppe uit het water.



Matige wissel van het zwemmen naar het lopen. Wel snel in het fietsritme.

Het fietsparkoers was een heen en weer ronde van ongeveer 10 km dat we 4 maal moesten rijden. Mooi asfalt en je had een goed overzicht van de wedstrijd. Helaas ook een parkoers waarbij het stayeren in de hand geworpen werd. Grote groepen masters die wel erg dicht op elkaar reden. Helaas heeft de jury weinig tot geen straffen uitgedeeld. Gelukkig waren de benen goed en kon ik uitlopen op de groepen. Frans van Heteren slaagde er nog wel in om een aantal seconden van mijn voorsprong af te fietsen.






Met een marge van 40" voorsprong begonnen aan het afsluitende looponderdeel.
Gelukkig hier wel een parkoers met veel bochten, stukjes off road en asfalt. Voordeel dat je niet direct in het zicht bent van je tegenstander en dat de snelle mannen hun snelheid niet kwijt kunnen.
Het lopen ging ondanks de beperkte trainingsarbeid super. Tempo zat er goed in en pas na 4 km werd ik door Frans ingehaald.


Zijn tempo lag te hoog om te volgen. Daarnaast lag ik toen nog ruim 1,5 minuut voor op nr. 3 John Aalbers. Deze loper is snel maar ik was niet voornemens om me zonder slag of stoot over te geven.


Dus het laatste stukje reserve aanspreken en knallen. Met een marge van 6 seconden kon ik de zilveren plak pakken.


Dat dit de derde tweede plaats was bij een groot evenement (WK X-Terra, EK Off Road) kon me niet schelen. Het Joop Zoetemelk syndroom is van latere zorg ;-))))

Zondag lekker kunnen uitfietsen met de toerclub en 's avonds de benen laten masseren door Saskia moet ik weer klaar zijn voor het naseizoen.


Planning aankomende periode:

25/8 Fietsonderdeel bij de RBR in Borne

1/9 OD Triathlon Drachten

8/9 NK Off Roadtriathlon Monster


22/9 Nederlandse Clubkampioenschappen Tijdrijden


Voor de bewegende beelden van de NK triathlon: http://triatlon.tv/2007/ en dan NK Masters H40.